Osmo Tapio Räihälä on suomalainen taidemusiikin säveltäjä. Hänen teoksiaan on esitetty parissakymmenessä maassa viidellä mantereella.

Räihälän tuotanto on pääasiassa soitinmusiikkia. Hän on säveltänyt useita teoksia sinfoniaorkesterille sekä kuusi konserttoa. Tämän lisäksi Räihälä on jatkuvasti säveltänyt myös kamarimusiikkia erilaisille kokoonpanoille. Vuonna 1998 hän perusti Uusinta Ensemblen, ja on toiminut läheisessä yhteistyössä sen kanssa siitä lähtien. Tilaukset ja esitykset monilta orkestereilta ja yhtyeiltä (mm. Radion sinfoniaorkesteri, London Sinfonietta, Gewandhaus, Moscow Contemporary Music Ensemble, Helsingin kamarikuoro sekä monet muut pohjoismaiset orkesterit ja yhtyeet) ja festivaaleilta ovat nostaneet hänet suomalaissäveltäjien eturiviin. Hänen musiikkiaan julkaisee Sikorski Musikverlag.

Räihälä on vastaanottanut lukuisia merkittäviä apurahoja. Näihin kuuluu useita taiteilija-apurahoja sekä Taiteen edistämissäätiöltä ja Suomen kulttuurirahastolta, samoin kuin parisenkymmentä muuta merkittävää työskentely- tai sävellystilausapurahaa mm. Sibelius-rahastolta, Madetoja-säätiöltä, Kordelinin rahastolta, Niilo Helanderin rahastolta, Nomukselta, Teostolta, Lusesilta, ESEKiltä jne. Hänelle on myönnetty myös taiteilijaresidenssi Cité Internationale des Artsiin (Pariisi), Villa Karoon (Benin), Künstlerhaus Schloss Wiepersdorfiin (Saksa), Arenys de Mariin (Katalonia) sekä Circolo Scandinavoon (Rooma).

Säveltämisensä ohella Räihälä on tunnettu ääni ja kasvo Yleisradion musiikkiohjelmista sekä radiossa että televisiossa.

© Stella Reismaa / OTR

© Stella Reismaa / OTR