Säveltäjä


http://www.wimpernverlaengerung-24.de beamer test 2014 http://www.kosmetikstudio-24.de
Räihälän musiikki on yksilöllistä, kekseliästä, ja yllättää musikaalisuudellaan ja sillä kuinka hyvin se toimii. (Helsingin Sanomat)


Osmo Tapio Räihälä on suomalainen taidemusiikin säveltäjä. Hänen teoksiaan on esitetty parissakymmenessä maassa viidellä mantereella.

Räihälän tuotanto on pääasiassa soitinmusiikkia. Hän on säveltänyt useita teoksia sinfoniaorkesterille sekä viisi konserttoa. Tämän lisäksi Räihälä on jatkuvasti säveltänyt myös kamarimusiikkia erilaisille kokoonpanoille. Vuonna 1998 hän perusti
Uusinta Ensemblen, ja on toiminut läheisessä yhteistyössä sen kanssa siitä lähtien. Tilaukset ja esitykset monilta orkestereilta ja yhtyeiltä (mm. Radion sinfoniaorkesteri, London Sinfonietta, Sinfonietta Leipzig, Moscow Contemporary Music Ensemble, Helsingin kamarikuoro sekä monet muut pohjoismaiset orkesterit ja yhtyeet) ja festivaaleilta ovat nostaneet hänet suomalaissäveltäjien eturiviin. Hänen musiikkiaan julkaisee Sikorski Musikverlag.

Rockmuusikkona aloittanut Räihälä kiertää monet nykytaidemusiikin kliseet. Hänen vapaaseen atonaalisuuteen perustuvassa musiikissaan on usein selvä pulssi ja jatkuvuus, ja hän säveltää pääasiassa eri soitinten luontaisia soittotekniikoita käyttäen. Esimerkiksi aikamme taidemusiikille tyypilliset hälyäänet eivät toimi hänen musiikkinsa perustana. Joissakin Räihälän teoksissa on sitaatteja tai tyylialluusioita rock- ja jazzmusiikista. Nämä toimivat kuitenkin lähinnä signaaleina ja symboleina eivätkä musiikin perusmateriaalina.

Räihälä on vastaanottanut lukuisia merkittäviä apurahoja. Näihin kuuluu useita taiteilija-apurahoja sekä Taiteen edistämissäätiöltä ja Suomen kulttuurirahastolta, samoin kuin parisenkymmentä muuta merkittävää työskentely- tai sävellystilausapurahaa mm. Sibelius-rahastolta, Madetoja-säätiöltä, Kordelinin rahastolta, Niilo Helanderin rahastolta, Nomukselta, Teostolta, Lusesilta, ESEKiltä jne. Hänelle on myönnetty myös taiteilijaresidenssi Cité Internationale des Artsiin (Pariisi), Villa Karoon (Benin), Künstlerhaus Schloss Wiepersdorfiin (Saksa) sekä Arenys de Mariin (Katalonia).

Säveltämisensä ohella Räihälä on tunnettu ääni ja kasvo Yleisradion musiikkiohjelmista sekä radiossa että televisiossa.